GRAĐEVINSKA LIMARIJA | LIMARSKA GALANTERIJA

Kako prepoznati kvalitetan krovni lim?

Kvalitetni krovni limovi treba da budu u stanju da izdrže teške vremenske uslove i svakodnevno habanje. Materijal koji se koristi u konstrukciji ploča je važan faktor koji treba uzeti u obzir kada je u pitanju izdržljivost. Uobičajeni materijali koji se koriste za krovne ploče su pocinčani čelik, aluminijum i fiberglas. Aluminijum je skuplja opcija, ali je lagan i jak, što ga čini idealnim za područja sklona obilnim padavinama ili snežnim padavinama. Ploče od fiberglasa su najizdržljiviji od svih materijala i takođe nude odličnu izolaciju, ali su skupi.

Takođe je važno tražiti druge faktore kao što su debljina, širina i dužina. Kvalitetan lim treba da bude debeo najmanje 0,6 milimetara i dovoljno širok da pokrije područje koje vam je potrebno. Dužina treba da odgovara dimenzijama vaše zgrade i mora da bude u stanju da prihvati sve promene u veličini ili obliku krova.

Izbor pravih metalnih limova

Kada je u pitanju odabir pravih metalnih limova za vaš krovni projekat, postoji nekoliko različitih tipova koje možete izabrati. Najčešći tipovi metalnih limova koji se koriste u krovovima su pocinčani čelik, aluminijum, bakar i nerđajući čelik. Hajde da detaljnije pogledamo svaki tip:

Pocinkovani čelični limovi

Pocinkovani čelik je najpopularnija i pristupačna opcija za krovne projekte. Ne samo da pruža zaštitu od rđe i korozije, već može trajati i do 50 godina kada se pravilno održava. Važno je napomenuti da se ovaj materijal ne preporučuje za upotrebu u područjima sa velikom brzinom vetra ili jakim kišom/snežnim padavinama.

Aluminijumski limovi

Aluminijumske ploče su lagane i otporne na koroziju i rđu, što ih čini idealnim za područja sa velikom brzinom vetra ili jakim kišom/snežnim padavinama. Oni su skuplji od pocinkovanih čeličnih limova, ali mogu trajati i do 30 godina kada se pravilno održavaju.

Bakarni limovi

Bakar je popularan izbor zbog svoje izdržljivosti i estetske privlačnosti. Veoma je otporan na koroziju i rđu i može trajati do 50 godina kada se pravilno održava. To je takođe jedan od najskupljih izbora za metalne krovove, tako da možda nije dobra opcija za projekte koji su svesni budžeta.

Ploče od nerđajućeg čelika

Nerđajući čelik pruža odličnu izdržljivost i zaštitu od rđe i korozije. Takođe je otporan na vatru i može trajati do 75 godina kada se pravilno održava. Ovaj materijal je obično skuplji od drugih metalnih krovnih materijala, ali nudi vrhunsku zaštitu i dugovečnost.

Ploče od fiberglasa

Ploče od fiberglasa su najtrajniji od svih krovnih materijala i nude odličnu izolaciju od toplote, hladnoće i zvuka. Takođe imaju dug životni vek, koji traju i do 20 godina kada se pravilno održavaju. Međutim, oni su skuplji od drugih metalnih krovnih materijala.

Farbani ili neobojeni limovi?

Kada su u pitanju metalni krovni limovi, možete birati između prethodno obojenih i neobojenih varijanti. Prethodno obojeni limovi su generalno pristupačni i obično se tretiraju temeljnim premazom boje koji pruža zaštitu od rđe i korozije. Takođe mogu biti u različitim bojama, što vaš krov može dati estetski ugodan izgled. S druge strane, neobojeni limovi zahtevaju dodatni premaz ili farbanje kako bi se zaštitili od rđe i korozije. To ih čini skupom opcijom, ali se obično isplati zbog dodatne zaštite i dugovečnosti.

Za trajno i pouzdano rešenje krova najbolje je izabrati Eurolimsove limove. Napravljeni su od visokokvalitetnih materijala koji mogu da izdrže teške vremenske uslove, dostupni su u različitim veličinama i debljinama kako bi zadovoljili vaše potrebe, a dolaze sa garancijama za dodatni mir. Štaviše, Eurolimsove ploče su unapred farbane za jednostavnu ugradnju i dostupne su u raznim bojama i stilovima kako bi se uklopile u estetiku vašeg doma. Sa Eurolims-om, možete biti sigurni da ste izabrali najbolje metalne krovne limove za svoj projekat.